Lagerenheter i hög kvalitet för krävande miljöer

Lagerenheter verkar ofta i tuffa miljöer. För att upprätthålla oavbruten service under långa perioder krävs konstruktion med lågt underhåll och problemfri drift. Litex arbetar med System Plasts lagerenheter med hus av termoplast som är lämpliga för en mängd olika utmanande tillämpningsområden.

Användningsområden

Vanligtvis ser man denna typ av lagerenheter i transportanordningar, förpacknings- och livsmedelsmaskiner samt inom läkemedelsindustrin. Det kan ofta vara krävande miljöer där lagerenheterna utsätts för en rad olika påfrestningar vilket påverkar livslängden och krav på underhåll.

I korrosiva miljöer minskar ett lagers livslängd och underhållskostnaderna för smörjning ökar. Samma sak gäller vid högtryckstvätt som ökar risken för lagerhaveri när smörjmedlet gång på gång tvättas bort med hett vatten och kemikalier. Lagerenheterna måste alltså konstrueras både utifrån funktion och miljön som de ska verka i.

System Plast termoplastlager

System Plast är världsledande inom högkvalitativa bandkedjor, modulband och conveyor-komponenter. De tillhandahåller termoplastlager lämpliga för en mängd olika användningsområden, även de mest utmanande.

Produkterna kombinerar i huvudsak två innovativa element: ett hölje i mycket resistent termoplastmaterial samt ett skyddande lock av polypropylen. Alla kullager är dessutom ytbehandlade för att skyddas mot korrosion. Detta möjliggör en problemfri drift även i fuktiga miljöer.

Fördelar med Systemplasts lagerenheter, bland många andra:

 • utmärkt motstånd mot korrosion
 • lätta att rengöra
 • hög vibrationstålighet
 • passar i fuktiga miljöer
 • livsmedelsgodkänt fett
 • lång livslängd
 • lågt underhåll
 • smorda med longlife fett

Lagerenheterna finns med axelhål från 12 till 40 mm. Låsning mot axeln sker med stoppskruvar eller excentrisk ring. Det finns även underhållsfria samt med transparent kåpa för enkel inspektion.

Husen på lagerenheterna från System Plastic är av förstärkt polyamid eller polypropylen med god kemisk tålighet. Vissa lagerhus har ett yttre hölje av polerat rostfritt stål. De är försedda med kullager som har en sfärisk ytterring och kan därmed tillåta ett uppriktningsfel mellan hus och axeln på upp till 2,5°. Kullagerna är tillverkade i antingen ytbehandlat kromstål eller rostfritt stål.

Husen i förstärkt polyamid tål högre belastning och kan därför, försedda med radialtätning och lock, användas i krävande miljöer som bryggerier och livsmedelsindustrin. Detta blir ett billigare alternativ än lagerenheter helt i rostfritt stål.

Vilket lager används till vad?

Hur lager klassificeras beror i stor utsträckning på typ av operation, vilka rörelser som är tillåtna och utifrån riktningarna för de laster (krafter) som appliceras på delarna. Det finns en mängd olika konstruktioner för att kunna tillgodose olika krav på maximal effektivitet, tillförlitlighet, hållbarhet och prestanda.

Det här bör du tänka på vid val av lagerenhet:

 • Vilken hustyp behöver jag?
 • Hur mycket ska lagret belastas? Förekommer axiell belastning är det viktigt att se till de generella begränsningarna som finns för denna typ av enheter.
 • I vilken miljö ska lagerenheten verka?
 • Hur högt varvtal ska lagret klara av?
 • Vilken fixeringsmetod förekommer på axeln? Stoppskruv/excentrisk låsring/klämhylsa
 • Vilken är axeltoleransen?

Se hela System Plasts sortiment här

« »
Sedan 1991 har Litex varit en pålitlig leverantör av reservdelar till transportbanor, vi har märkt ett ökat behov av nyckelfärdiga transportsystem, därför har vi startat ett samarbete med FS Solutions för att täcka behovet. Inget har utgått, vi har bara blivit större.
Vägvalet i livet är svårt, därför vill vi göra era val lättare.
Sedan 1991 har Litex varit en pålitlig leverantör av reservdelar till transportbanor, vi har märkt ett ökat behov av nyckelfärdiga transportsystem, därför har vi startat ett samarbete med FS Solutions för att täcka behovet. Inget har utgått, vi har bara blivit större.
Vägvalet i livet är svårt, därför vill vi göra era val lättare.